Da li ste ga živeli ili preživeli?

0

Proživljavajući mnoge trenutke učimo i radimo na sebi. Primećujemo svet oko sebe i svaka misao reži kada pomisliš da je gotovo. Bol, jad, beda, nemoć kovitlaju se i ruše sve do onog momenta kada sebi kažete, proći će…

Šta god da vam se dešava, kroz šta god da prolazite, ono je prolazno. Iako vam se možda u ovom trenutku životna situacija čini nerešivom, znajte proći će kao što su prošli i oni predivni trenuci kojih se rado prisećate.

Nekom odgovara da proživljava iste dane, samo zato što mu to daje osećaj sigurnosti, pa makar to bilo i mračenje sebe i drugih. Dokle god poredite sebe sa slabićem u sebi, dokle god izgovarate opravdanja  koja nikoga ne zanimaju postajete marioneta loših uverenja.

Ne dozvolite sebi da večno očajavate zbog prošlih trenutaka, izgubljeng vremena i neispričanih priča. Ako se zbog nečega kajete, ispravite to.  Ukoliko smatrate da ste potonuli, uzdignite se. Treba vam vremena da očajavate još malo? NE! Potrebno vam je da vratite fokus na cilj i da uvidite vedrije strane onoga kroz šta prolazite.

Poslednje što vam je potrebno da bi unapredili sebe je da oplakujete svoju sudbinu. U takvim trenucima umesto da  krivite činjenice, godine , vreme , ljude oko sebe pa i samoga sebe stvarajte nove puteve gomilajući mukotrpan rad iza sebe.

Čeprkanje po prošlosti i prisećanje starih navika i ,,grešaka“  vas truje posledicama koje nećete ostaviti iza sebe. Dani se smenjuju i ne  čekaju da se vi trgnete iz žalosti i zatvaranja u sebe samo zato što se životne okolnosti nisu odvile onako kako ste želeli. 

Znam da nije lako pronaći motivaciju, ni snagu kada vas svi mogući vetrovi šibaju.  Isto tako znam da svako od nas može za sebe navesti barem 5 stvari koje ga sputavaju, ali smisao koji tražimo leži u načinu na koji ćemo sve te stvari prevazići, jer one nisu prepreke već izmišljotine našeg uma. Verom u sebe prevazilazite strahove i stvarate sebi nove mogućnosti.

Neko je jednom napisao: ,, Kada ti život pruži limun, ti napravi limunadu.“ Skupite hrabrost, makar postojali samo tragovi vaše hrabrosti, koji su dovoljni da prevaziđete i sebe i stare navike. Uprkos strahovima krenite napred, jer vi niste te banalnosti koje ste sebi ispričali.

Život prolazi a na vama je da sebi odgovorite iskreno, da li ste ga živeli ili preživeli?

O Autoru

Josipa Pfend

Pisac i edukator u oblasti ličnog rasta i razvoja

No comments

Pretvorite rutinu u kreativnost

Primetili ste da deci veoma brzo dosade svakodnevne rutine. U početku oni to ne ispoljavaju mnogo, dok na kraju dolazimo u situaciju da se dete ...