Online detinjstvo VS lopte i žmurke

0

Osnova života je samo detinjstvo. Krhka sećanja, ali i večni tragovi našeg postojanja leže u podsvesti koju smo kao deca proživljavali i kreirali. Kako se menjaju vremena, tako se menja i detinjstvo. Svedočimo novim generacijama koje odrastaju u novom svetu.

Iako sam često umela da čujem onu čuvenu rečenicu ,,U moje vreme toga nije bilo…”, sada čujem to isto , samo izrežirano od onih koji su to nekada zajedno samnom  slušali.

Ništa drugo nije se promenilo osim odgovornosti koje se ne želimo prihvatiti.

Kako u bajkama, možete primetiti da je svaki dar potkrepljen izuzetnom odgovornošću. Skinite mrene sa očiju, i uvidite odgovornost koju današnje detinjstvo donosi.

Odgovornost koju su tada imali svi koji su bili deo nečijeg detinjstva, ne razlikuje se po ulogama koje ste u tom detinjstvu igrali. Bilo da ste bili roditelj, staratelj, učitelj, odgovornost je bila ponuditi deci sve ono što im je svet tada pružao. Ponuditi im poverenje pri otkrivanju onoga što je svet tada nudio, ponuditi mu sigurnost od sveta koji je tada vrebao i naučiti ga vrlinama pored svih dečijih igara koje su tada bile primarne dok se kući  dolazilo samo na ručak i čisto odelo za ponovo uprljati.

Nezaboravni turniri u kockama, žmurke do kasno uveče, probušene lopte i po koja slomljena saksija krasile su slobodu koja je deci pružena. Imali smo izbor, disciplinu i maštu koja nam je gradila dvorce na drvetu i baze koje su nas dostojanstveno branile od ,,neprijatelja”.

Sadašnje detinjstvo donosi nove izazove i nove odgovornosti u izborima. Ništa drugo nije se promenilo nego sam način funkcionisanja koje je donelo novu odgovornost za sobom. Idemo li u korak sa njima? Disktabilno je…

Dečije korišćenje interneta rekordno se širi iz dana u dan. Ponuđeno im je mnoštvo sadržaja pomoću kojih mogu napredovati ili nazadovati. Ključ leži u odgovornosti staratelja da pronađe  balans i kontrolu u osnaživanju dece kako bi sami doneli adekvatnu odluku.

Primetite, ništa se nije promenilo, osim što su oguljeno koleno, rasekotina i polomljen bicikl  skoro zamenjeni novim nedaćama koje online detinjstvo donosi.

Dečije korišćenje interneta je doseglo rekordne promene, prema novim podacima, objavljenim prošlog meseca, predškolsko doba(od tri do četiri godine) provodi osam sati i 18 minuta nedeljno online, dok deca u dobi od pet do petnaest godina, potroše oko 15 sati svake nedelje on-line. Sada se već suočavamo i sa činjenicom da je gledanje televizora po statistikama opalo u odnosu na online aktivnosti kojima su izuzetno posvećeni.

Nije li ovo zabrinjavajuće?

Deca žele otkrivati, oni su znatiželjni, pravo pitanje je gde se izgubila uloga onoga ko je tu da detetu objasni, predstavi i postavi granice. 48% roditelja veruje da njihova deca znaju više o internetu , a 78% dece se slažu sa tom činjenicom, što takođe pokazuje da su deca ta koja znatno više troše svoje vreme na internetu, a dvostruko duže na društvenim medijima. 

Ukoliko ste se odlučili na to da budete odgovorni za Vaše dete, onda Vam ne preostaje ništa drugo nego da budete odgovorni u skladu sa vremenom u kojem živimo. Vi ste ti koji detetu možete pokazati svet izvan monitora uprkos fokusu na Vaše bolne glave i otečene noge koje ste danas dovukli sa posla.

Naučite ih slobodnoj igri koja je izuzetno važna za njihov razvoj ali ih naučite i kako koristiti internet u svrhe edukacije i onoga što će njima učiniti detinjstvo lepšim.

Reč selfi zamenite slobodom, facebook njihovim ličnim željama, i ne zaboravite naučiti ih balansu u svemu što rade.

Upravo taj balans sada, u njihovom detinjstvu morate biti vi! Dovoljna sloboda i poverenje koje im pružite ne smeju otići u krajnost u kojoj Vam izgovor postaje ,,nemam vremena” ili stvarnost postane poražavajuća činjenica da niste spremni prevazići posledice koje donosi online detinjstvo.

Tekst preuzet sa http://probudise.com/rs/ 

O Autoru

Josipa Pfend

Pisac i edukator u oblasti ličnog rasta i razvoja

No comments