Zašto je meditacija korisna, i na koji način utiče na promenu našeg života?

0

Meditacija godinama više nije misterija. Zahvaljujući brojnim medicinskim istraživanjima, pokazalo se da je to biološki proces koji donosi brojne dobrobiti za celokupno zdravlje. Potvrđeno je da meditacija pomaže pri oslobađanju od stresa, uznemirenosti i strahova, jer poboljšava iskorišćenost kiseonika i smanjuje proizvodnju hormona stresa kao što su kortizol i adrenalin. 

Na duhovnom nivou, u meditaciji dostižemo stanje čiste svesnosti, mesto gde se nalaze inspiracija, kreativnost i uvidi. To je polje čistog potencijala i zato kada provodimo vreme svakog dana u unutrašnjoj tišini meditacije, budimo sopstvene neograničene potencijale.

Što duže praktikujete meditaciju, postaje sve jasnije da je to mnogo više od regulisanja stresa. Počinjemo da se osećamo smireno i vedro, ali upravo zato što pristupamo sopstvenoj proširenoj svesti, gde su intuicija, kreativnost, znanje, ljubav, saosećanje, empatija, radost, jednakost i mir.

Kako početi meditirati?

Kada se kreće sa meditacijom, najbitnije je da se odvoji jedan kutak u sobi i da se uvek meditira na istom mestu. Tada naš mozak zapamti da je to mesto predviđeno upravo za tu radnju i svaki put kada budete seli na to mesto, osetićete potrebu da meditirate.

Meditacija se preporučuje da se radi svakodnevno. Najbitnije je da to radite sami jer je to upravo trenutak koji treba da bude Vaš i vreme koje Vi posvećujete unutrašnjem sebi, a ne nekome drugome.
Preporuka je da se obučete u nešto svetlo, a da je to jedna od Vaših stvari u kojima se osećate komotno. Svetle boje privlače pozitivniju energiju.

Veoma je važno da se za vreme meditiranja ispravite, a da Vam telo bude opušteno.  Neki ljudi vole da meditiraju u ležećem položaju, ali to nije preporučljivo. Vrlo lako možete zaspati ili zadremati. Mnogi umeju veoma dobro da meditiraju dok sede na stolici.U trenutku kada se opustite, videćete kako će Vas Vaše unutrašnje biće spontano navesti na udoban položaj, a na Vama je jedino da taj položaj i održite.

Saveti za ugodnu uspešniju i spokojnu meditaciju.

1. Tokom opuštanja možete da zapalite ili mirisni štapić ili mirišljavu sveću ili da ispred sebe stavite cveće. To cveće će vas podsetiti na cvet u Vašem srcu.

2. Kada osetite miris štapića, osetićete kako postajete nadahnuti i sve čistiji iznutra. Gledajte u plamen i osetićete kako se Vaš unutrašnji plamen diže sve više i više, do neviđenih visina.

3. U meditaciji je veoma važno pravilno disanje. Pokušajte da dišete polako i što tiše. Polako udahnite i polako izdahnite. Fokusirajte se na tišinu i smirivanje svojih misli.

4. Svaki put kada dahnete osetite kako u svoje telo unosite beskonačan mir i tišinu. Kada izdahnete, osetite kako iz sebe izbacujete sav nemir i stres koji osećate. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta. Kada to učinite zamislite kao da udišete snagu i moć univerzuma i pomislite kako je sve u redu. Kada izdahnete osetićete kako iz Vašeg tela izlazi sav strah i strepnja. Kada ovo uradite nekoliko puta, pokušajte da osetite kako je ono što Vi zapravo udišete beskonačna radost, a ono što izdišete tuga, patnja i stres. To što udišete postaje Vaša kosmička energija, ono što Vas pokreće. Meditacijom treba da osetite kako svakim udahom Vi hranite svoje telo tom pozitivom.

Što više upoznajemo sebe kroz meditaciju i pomirimo se sa unrašnjim nemirima, više možemo biti i saosećajni i prema drugima. Stoga, umesto da sudimo ili shvatamo stvari na osobnoj razini – možemo lakše razumeti zašto netko čini to što čini. Tada smo u poziciji da ponudimo pomoć koja je ljudima stvarno i potrebna. Nije li to ono što i celom svetu zaista treba? Radost kreiranja srećnog zajedništva.

 

Izvor: kakopedija i huginnmuninnnet

O Autoru

Josipa Pfend

Pisac i edukator u oblasti ličnog rasta i razvoja

No comments